6. klassEesti keel

Eesti keele tööraamat 6. klassile. I osa

1.4. Ametlik ja tavasuhtlus

Suhtled iga päev paljude inimestega. Lähedastega suheldes ei pea suhtlusetiketti väga rangelt järgima. Võõraste inimestega suheldes aga küll.

HARJUTUS 8

Arutlege klassis.

  1. Milliseid eelmise peatüki 7. harjutuse reegleid tuleb järgida nii võõraste kui ka lähedaste inimestega suheldes?
  2. Millised reeglid on võõrastega suheldes eriti olulised?
  3. Millised reeglid on paindlikud lähedaste inimestega suheldes?

Lisaks üldistele suhtlusnormidele tuleb arvestada sellega, kuidas ühes või teises olukorras kõneled, millist väljendusviisi kasutad. Sõltuvalt sellest, kellega ning millisel eesmärgil suhtled, jagunevad suhtlusolukorrad kaheks: ametlik suhtlus ja tavasuhtlus.

Tavasuhtlus ehk argisuhtlus on igapäevaelu osa, keelt kasutatakse isiklikes olukordades vabalt ja normile mõtlemata, nt sõprade ja lähedastega suheldes.

Ametlik suhtlus on täpne ja liigsete emotsioonideta, kasutatakse korrektset kirjakeelt. Seda sobib kasutada suheldes ametiasutustega, töövestlustel, õpetajaga, täiskasvanutega.

Kasutame ka erinevaid suhtluskanaleid: telefon, e-kiri, sotsiaalvõrgustikud. Siingi peab arvestama, kas tegemist on ametliku või tavasuhtlusega ning vastavalt sellele tuleb valida väljendusviis.

KIRJUTA VIHIKUSSE:

Tuleta meelde, mida 5. klassis õppisid netisuhtluse kohta. Sõnasta ametliku e-kirja vormistamise reeglid.

HARJUTUS 10

Täida ülesanded.

a) Meenuta, mida lugesid Toomas Hendrik Ilvese kohta. Kujutle, et koolileht saadab sind temaga intervjuud tegema. Mõtle välja viis eri küsisõnadega algavat küsimust (võid lähtuda tekstist harjutuses 2). Vormista need kõiki viisakus- ja õigekirjareegleid arvestades.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

b) Kujutle, et räägid oma parimale sõbrale, mida Toomas Hendrik Ilvest intervjueerides teada said. Kasuta keelt nii, nagu teeksid seda tavasuhtluses.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

c) Analüüsi oma keelekasutust.

  1. Kirjuta nii intervjuuküsimustest kui ka kokkuvõttest välja need sõnad, väljendid või laused, mida sobib kasutada igas suhtlusolukorras vestluspartnerist olenemata.
  2. Kirjuta intervjuuküsimustest välja need sõnad, mida kasutatakse vaid ametlikus suhtlusolukorras.
  3. Kirjuta kokkuvõttest välja need sõnad, mida sobib kasutada vaid tavasuhtluses.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

VASTA SUULISELT:

HARJUTUS 10.4. Selgitage välja, kellel klassist on intervjuuküsimustes kõige rohkem ametlikus suhtlusolukorras kasutatavaid sõnu. Lugege need vaid ametlikuks suhtluseks sobivad väljendid ette. Miks ei ole hea neid tavasuhtluses kasutada?

Kirjuta iga tegelase juurde sobiv paariline ning koht, kus nad vestlevad. Lisa 2–3 lauset, mida sobiks sellises olukorras kasutada. Kirjuta lausete järele sulgudesse, kas tegemist on ametliku (A) või tavasuhtlusega (T).

  1. PäästerõngasVetelpäästja ja …
  2. Kaardimakseterminal  Poemüüja ja …
  3. Koera kaelarihmJuhuslik jalutaja ja …
  4. Kaks pangakaarti Pangateller ja …
  5. LendurimütsLendur ja …

Logi sisse

Vastus salvestatud!

PAARISTÖÖ:

HARJUTUS 12

Valige pinginaabriga eelmisest ülesandest üks olukord ja kirjutage vihikusse dialoog. Kasutage võimalikult palju sellele olukorrale vastavaid väljendeid. Esitage oma dialoogid ilmekalt.