7. klassEesti keel

Eesti keele tööraamat 7. klassile. II osa

1. ASTMEVAHELDUS

Loe ja lahenda ülesanded vihikusse.

Vanaaegne fotoaparaat.

Vanim säilinud foto on pärit aastast 1872. Järgnevail aastakümneil arenesid kaamerad ja fototehnika kiiresti. aastatel sai teha väga hea kvaliteediga mustvalgeid portreid ja maastikufotosid ning nii mõnedki päevapiltnikud hakkasid tol ajal nägema fotos uut kunstivormi. See oli ka üks põhjusi, miks impressionistid ja hilisemate kunstivoolude esindajad otsustasid, et nad peavad tegelema rohkem maalimise kui tegelikkuse realistliku kopeerimisega, mida fotograafia nagunii paremini teeb.

Camera obscura.

Camera obscura. Sõna „kaamera“ pärineb vanaaja leiutisest camera obscura (pime ruum): ruum, kuhu katusel oleva väikese ava kaudu kuvati peegli abil pilt õuest. Fotograafia sünnihetkeks oli avastus, kuidas sellist pilti kemikaalide abil paberile jäädvustada.

Edgar Degas' maal.

Fotograafia ja kunst. Fotograafia mõjutas paljusid kunstnikke. Prantsuse kunstnik Edgar Degas (1834–1917) püüdis oma maalidel järele aimata fotodel nähtud spontaanset, loomulikku kompositsiooni.

Portreefoto poisist.

Portreefoto. Fotograafia võimaldas inimesel iseendast pilte saada. 1860. aastatel asutati maailmas sadu fotoateljeesid, kus inimesed said lasta endast postkaardiformaadis pilte teha. Ja pilte telliti miljoneid.

Henri Cartier-Bresson.

Henri Cartier-Bresson. Prantsuse fotograaf Henri Cartier-Bresson (1908–2004) on tuntud oma isikupäraste piltide poolest 20. sajandi inimestest ja sündmustest. Paljud tema pildid sisaldavad korraga mitut huvitavat aspekti, nagu näiteks New Yorgis tehtud portreefoto fotograafist endast, kuulus Leica kaamera käes.

Louis Daguerre.

Dagerrotüüpia. Esimesed fotograafid katsetasid erinevaid meetodeid. Dagerrotüüpia leiutas prantslane Louis Daguerre (1789–1851) 1839. aastal. See tehnika võimaldas jäädvustada suurepäraseid fotosid hõbedaga kaetud vaskplaatidele, kuid et negatiive polnud, oli koopiate valmistamine väga keerukas.

Modell Twiggy.

Moefoto. Fotograafiat on alates 1880. aastatest kasutatud ajakirjades ja reklaamis. 20. sajandil on paljud tuntud fotograafid, näiteks ameeriklane Richard Avedon (1923), töötanud moeajakirjadele, nagu Vogue. Ühel 1960. aastate väljaande kaanefotol oli ka toonane kuulus modell Twiggy.

Sõjapiltnik Robert Capa.

Rindefotograafia. Alates 1855. aastast on fotograafia aidanud sõjakoledusi avalikuks teha. Toona tegi briti fotograaf Roger Fenton pilte Krimmi sõjast. Tuntud sõjapiltnike seas on üks tuntumaid ameeriklane Robert Capa (1913–1954), kes tegi miljoneid pilte Hispaania kodusõjast ja II maailmasõjast.

Kohandatud katkendid Fiona MacDonaldi ja Antony Masoni raamatust „Kultuur meie ümber“

KIRJUTA VIHIKUSSE:
  1. Kirjuta välja kõik tekstis esinevad võõrsõnad. Lisa sõnade tähendus.
  2. Miks leidsid 19. sajandi II poole kunstnikud, et nende eesmärk ei ole (enam) tegelikkuse realistlik kopeerimine?
  3. Kuidas mõjutas fotograafia kunstnik Edgar Degas’ loomingut?
  4. Millal hakati fotograafiat kasutama ajakirjades ja reklaamides?
  5. Mis on rindefotograafia eesmärk?
  6. Uuri oma vanematelt või vanavanematelt, milline on teie pere kõige vanem foto. Koosta fotot tutvustav lühike ettekanne. Võid lähtuda järgmistest küsimustest: kes on pildil, kuidas on ta/nad sinu perega seotud; millal pilt tehti; milline lugu on pildi tegemisega seotud jms.
  7. Võta tundi kaasa oma lemmikfoto (sinu või pereliikme pildistatud) ning tutvusta seda klassile (mis on fotol, millal ja kus tehtud, kes tegi, miks tegi, miks see sulle meeldib jms).