7. klassGeograafia

Geograafia tööraamat 7. klassile

1. Geograafia – Maa kirjeldus

Geograafia mõiste on tulnud kreeka keelest, kus geo on tõlkes Maa ja grapho kirjutan või kirjeldan. Seega on geograafia otsetõlkes Maa kirjeldus, mis tähendab Maa kui taevakeha uurimist ja kirjeldamist. Eesti keeles oli geograafia varasem nimetus maateadus.

Geograafia on teadus, mis uurib looduse ja inimtegevuse vastastikuseid seoseid ning paiknemist Maal.

PANE TÄHELE! Maa ja teiste taevakehade nimed kirjutatakse suure algustähega.

Geograafia mõiste võttis kasutusele Vana-Kreeka õpetlane Eratosthenes, kes arvutas juba enne meie ajaarvamist ehk Kristuse sündi (eKr) välja Maa kuju ja ümbermõõdu.

HUVITAV TEADA.
Eratosthenese maailmakaardi ülaservas on tähistatud tolleaegse maailma põhjapoolseim paik nimega Thule, mis võib olla tänapäeva Suurbritannia, Island või Põhjamaad. See võib olla ka kõige esimene kirjeldatud paik Eestimaast – Saaremaa. Vana-Kreeka maadeavastaja Pytheas purjetas 4. sajandil eKr Atlandi ookeani põhjaosani ja jõudis Läänemere rannikule, kus märkis oma reisikirja Britanniast kuue päevatee kaugusele saare nimega Thule, „kus Päike heitis magama“. Pytheas võis tõepoolest jõuda Saaremaale, kus muinassaarlased näitasid talle kohta, kuhu langes Päike. President Lennart Meri seostas raamatutes „Hõbevalge“ ja „Hõbevalgem“ Päikese laskumist Maale Kaali meteoriidikraatri tekkimisega. Pythease reisikiri „Ookeanist“ ei ole meie päevini säilinud, kuid Thule ärinime on kasutusele võtnud nii Saaremaa kui ka Tallinna ettevõtjad, ühtlasi on Thule ülemaailmselt tuntud suusabokside jm veotarvikute tootja Rootsis. Gröönimaal asub USA Thule sõjaväebaas.

Vana Eratosthenese maakaart. Pealkiri on inglise keeles. Vana kirjastiiliga on peale kantud Euroopa, Thule, Põhja ookean, Britannia, Liibüa, Aasia, Taurus, India, Atlandi Ookean.
Eratosthenese maailmakaart, millel ta kujutas oma teoses pealkirjaga „Geograafia” juba 3. sajandil eKr selleks ajaks tuntud maailma maid.

Geograafia jaguneb kaheks põhiharuks:

  1. loodusgeograafiaks (varem nimetati füüsiliseks geograafiaks),
  2. inimgeograafiaks (varem nimetati ühiskonnageograafiaks).

Sel õppeaastal õpime geograafiatunnis Maa kuju ja siseehitust ning Maa pinna kuju, mis on loodusgeograafia teemad. Viimane peatükk „Rahvastik” on inimgeograafiast. Loodus- ja inimgeograafiat ühendavad geograafilised kaardid.

Geograafias kasutatakse asendi või liikumissuuna kirjeldamiseks kaarti ja ilmakaari.

TULETA MEELDE.
Põhiilmakaared on PÕHI, LÕUNA, IDA, LÄÄS.
Vaheilmakaared on KIRRE, KAGU, EDEL, LOE.