10. klass, 11. klass, 12. klassKunstiajalugu

Lisamaterjal õpikule „Kunst ja visuaalkultuur 20. ja 21. sajandil. Kunstiajalugu gümnaasiumile. II osa"

Ülesanne 3. Jumal

Nagu kunst, nii on ka religioon tekkinud inimkonna ajaloo kõige varasemal etapil. Kogu looduse hingestamisest ja paljude kõrgemate jumaluste kummardamisest kasvas ajapikku välja monoteism ehk usk ainsasse, universaalsesse Jumalasse. Enamikus usundeist on loodud jumalatest kujutisi, kuigi on ka religioone, kus see on keelatud (islam). Kristlus sündis antiikajal, Vana-Rooma riigis. Kuigi kristlus kui lunastusreligioon erineb olemuslikult antiikusundist, on nad mitmel viisil seotud. Kunstis on mõlema usundi jumalat kujutatud inimesekujulisena (kolmainsuse õpetuse kujunedes lisandus ristiusu Jumala mõistesse Isa ja Poja kõrvale ka Püha Vaim).

Jupiter (Zeus). 3. saj eKr. Leitud Smyrnast 1680. aastal. Käsi välgunoolega lisatud 17. sajandil. Louvre Museum, Public domain, via Wikimedia Commons
William Blake (1757–1827). „Jumal õnnistamas seitsmendat päeva“. Pliiats, akvarell. 1805. William Blake, Public domain, via Wikimedia Commons
Jüri Arrak (s 1936). Halliste kiriku altarimaal. 1990 Metsavend, CC BY SA 2.5, via Wikimedia Commons

Mis on ülesandes toodud jumalakujutistes a) sarnane, b) erinev?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Kas esitatud jumalakujutised järgivad oma valmimise aja kunstitraditsioone või on nad millegi poolest erinevad?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Kas sinu hinnangul on võimalik ülesandes toodud antiikse jumala kujutise ja kristliku Jumala kujutiste põhjal välja tuua nende usundite erinevusi?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Arutle, kuivõrd kajastavad erinevate ajastute jumalakujutised oma valmistamise aja ühiskondlikke ja sotsiaalseid olusid.

Logi sisse

Vastus salvestatud!