3. klassMatemaatika

Matemaatika tööraamat 3. klassile. III osa. Kevad

89. Eesti Noorsooteatri hoonete ajaloost

Eesti Noorsooteater asub Tallinnas Laia ja Nunne tänava nurgal. Sellel kohal on pikk ajalugu. On teada, et 1430. aastal oli seal kõrts, kus pakuti teelistele süüa ja juua. 1809. aastal avati samas kohas Tallinna Teater. Selle teatri saali peeti tol ajal üheks Euroopa kaunimaks. Lisaks teatrietendustele korraldati teatri saalis ka balle, kus peened külalised orkestri saatel tantsisid.

Tol ajal teatri saali ei köetud. Talvel pidid pealtvaatajatel soojad õueriided seljas olema, et külm ei hakkaks. Rikkamad inimesed said istuda loožides, aga vaesemad pidid etenduse ajal püsti seisma.

Tallinna Teatris etendati nii kuulsaid välismaa näidendeid kui ka kohalike autorite eestikeelseid näitemänge. Esimene eestikeelne etendus anti Tallinna Teatris 1816. aastal. Teatris käis esinemas ka külalistruppe mujalt Euroopast. 1828. aastal andis siin külalisena esimese nukuetenduse Mehaaniline Teater.

Teatrihoone 1822. aastal

1855. aastal läks teatrihoone põlema. See ehitati küll uuesti üles ja avati 1860. aastal, kuid 1902. aastal toimus uus tulekahju. Nüüd otsustas Tallinna Teatri Selts hoopis uue ja suurema teatrimaja ehitada. Seda tehti juba uues asukohas. Uus teatrimaja sai valmis 1910. aastal ning praegu tunneme seda hoonet kui Tallinna Draamateatrit.

Vana teatrihoone kohale ehitati 1907. aastal uus maja, mis on seal ka praegu. Peaaegu 50 aastat tegutsesid seal erinevad asutused. 1955. aastal kolis hoonesse lisaks ka Tallinna Nukuteater (praeguse nimega Eesti Noorsooteater). Terve maja ja kõik selle juurde kuuluvad hooned sai Nukuteater enda kasutusse alles 1990. aastal. Teatrimaja korrastati ja remonditi põhjalikult 2001–2003. 2016. aastal ehitati endise hävinenud Tallinna Teatri saali kohale uus suur, Ferdinandi-nimeline teatrisaal.

Kõik need hooned kokku kannavad nime NUKU. Selle juurde kuuluvad lisaks teatrile ka muuseum ja nukukunsti keskus.

  1. Mitu aastat on sellest möödunud? Arvuta kirjalikult vihikus.

Lahenda vihikusse

6. Mitu aastat tegutses Tallinna Teater Nunne ja Pika tänava nurgal?
7. Kui vana on Tallinna Draamateatri praegune hoone?
8. Mitu aastat tagasi andis oma esimese nukuetenduse Mehaaniline Teater?

Kodused ülesanded