10. klass, 11. klass, 12. klassAjalugu

Üldajaloo lugemik gümnaasiumile

Thutmosis III Kaanani sõjakäik

Joonistus röölinnust, kellel tiivad laiali ning mitmed kaunistavad detailid

Mõned Vana-Egiptuse tekstid on säilinud raidkirjadena, nagu ka järgnev Thutmosis III sõjakäigust pajatav tekst, millest toome mõned katked.

Thutmosis III Kini jõe orus

Tema Majesteedi järelvägi jäi kaitsma Arunat. Kui Tema Majesteedi võidukate sõjameeste järelvägi oli veel Aruna linnas, jõudis eelvägi Kini orgu, ja nad täitsid selle. Ja nemad ütlesid Tema Majesteedile, jätkugu tal elu, jõudu ja tervist, nii:

„Ennäe, Tema Majesteet on oma võiduka väega teele asunud ja täitnud oru. Võtku meie võidukas käskija meid sellel korral kuulda! Oodaku meie valitseja oma järelvägi ja selle sõjamehed ära. Kui see järelvägi meieni jõuab, siis astume lahingusse võõramaalastega ja meie südant ei pigista hirm järelväe pärast.”

Tema Majesteet jäi paigale orust eemal ja asus seal laagrisse ja kaitses oma võidukate sõjameeste järelväge. Kui järelvägi segamatult selle tee peale jõudis, pööras vari enda ära. Kui Tema Majesteet jõudis lõuna poole Megiddot, Kini jõe ülemjooksule, oli varju pööramisest läinud mööda seitse tundi.

Siis jäi Tema Majesteet laagrisse. Ja tervele väele otsast otsani anti korraldus, öeldes: „Seadke valmis ja teritage oma sõjariistad, sest hommikul te astute lahingusse tolle armetu vaenlase vastu.”

Uinuti tema telgis, kellel jätkugu elu, jõudu ja tervist. Hoolt oli kantud väepealikute eest ja meestele jagati peatoidust. Seati sisse vahikorrad. Nendele öeldi nii:

„Julgust rindu, julgust rindu. Silmad lahti, silmad lahti, hoidke elu kuningale!”

Ja Tema Majesteedile tuldi ütlema:

„Väeleeris on vaikus, nii põhjapoolsel kui lõunapoolsel tiival.”

Lahing Megiddo all

Kahekümne kolmas valitsemisaasta, kahekümne esimene päev, noore kuu püha.

Valitseja ärkas hommikul. Kui tervele väele oli teeleasumisest teada antud, sõitis Tema Majesteet välja kullatud kaarikus, sõjariistad kaasas nagu Mont Teebast, ja tema isa Amon andis rammu tema kätele. Tema Majesteedi väe lõunapoolne tiib oli Kinist lõunas, põhjapoolne tiib Megiddost loodes, Tema Majesteet oli nende keskel. Ja Amon kaitses tema ihuliikmeid ja võitlus tegi tema ihuliikmed tugevaks.

Siis lõi Tema Majesteet oma väe eesotsas nad põrmuks. Ja nemad nägid, et Tema Majesteet neid võidab, ja tormasid ülepeakaela Megiddosse, näod hirmu täis. Ja nad jätsid sinnapaika oma hobused ja oma kuld- ja hõbekaarikud, ja /—/ neid vinnati üles sellesse linna, sest rahvas oli linnavärava juba kinni pannud. Siis heideti alla kangad, et vinnata nad sellesse linna. Ja kui Tema Majesteedi vägi ei oleks hakanud riisuma vaenlase vara, siis oleks ta võtnud Megiddo ära selsamal hetkel, kui armetut vaenlast Kadešist koos selle linna armetu pealikuga vaevaga üles vinnati. /—/ Hirm Tema Majesteedi ees tuli nende ihuliikmeisse, nende käed nõrkesid ja hirm halvas neid.

Siis võeti endale nende hobused, nende hõbe- ja kuldkaarikud langesid kergeks saagiks. Nende sõdalased olid siruli otsekui kalad võrgusopis. Tema Majesteedi võidukas vägi luges kokku nende vara. /—/

Muinasaja kirjanduse antoloogia, 2005. Koostanud A. Annus. Tallinn: Varrak. Lk 130–131, tlk S. Stadnikov