10. klass, 11. klass, 12. klassKunstiajalugu

Lisamaterjal õpikule „Kunst ja visuaalkultuur 20. ja 21. sajandil. Kunstiajalugu gümnaasiumile. II osa"

Ülesanne 4. Armastus

Romantiline armastus kuulub küll inimese privaatsfääri, kuid on võimsa inspiratsiooniallikana andnud ainest kunstnikele läbi terve kunstiajaloo. Antiikmütoloogias leidub ohtralt jumalate ja teiste mütoloogiakangelaste armulugusid; on tegelaskujusid, kes on saanud armastusega seotud sümboliteks ja üldmõisteteks. Kunstis rohkem kajastatud meelelise armastuse (kreeka k erōs)  kõrval on olemas ka universaalne, vaimne armastus, armastus Jumala vastu (kreeka k agapē), mida väljendab keskaegne religioosne kunst. 

Armastust kujutavate kunstnike üheks meelisteemaks on olnud Rooma kirjaniku ja filosoofi Apuleiuse (u 125–180) teosest „Metamorfoosid“ pärineva muinasjutu tegelased Amor ja Psyche. Rooma armastusjumal, Veenuse poeg Amor (ka Cupido; kreekapäraselt Eros) armus ilusasse kuningatütresse Psychesse (kreeka k „hing“), kellest sai pärast paljusid Veenuse saadetud katsumusi Amori abikaasa. Surematu armastusjumala ja sureliku naise kaunis armulugu on inspireerinud kunstnikke läbi aegade.

Vaata järgnevaid kunstinäiteid ja vasta küsimustele.

„Amor ja Psyche“. Koopia 2. saj eKr pärinevast originaalist. Shii, Public domain, via Wikimedia Commons
„Psyche Amori aias“. Illustratsioon Apuleiuse „Metamorfooside“ keskaegsest käsikirjast (1345). Bartolomeo di Bartoli for Bruzio Visconti, Public domain, via Wikimedia Commons
Anthonis van Dyck (1599–1641). „Cupido leiab magava Psyche“ (u 1638). Anthony van Dyck, Public domain, via Wikimedia Commons
Antonio Canova (1857–1822) „Amor ja Psyche“ (1793). Antonio Canova, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Mis on esitatud kunstinäidetes a) sarnane, b) erinev?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Milliseid emotsioone tekitavad need kunstiteosed sinus?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Milline töö kujutab sinu hinnangul kõige usutavamalt romantilist armastust? Põhjenda oma vastust.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Kuidas on mõjutanud sama süžee käsitlemist erinevate ajajärkude vaimne ja kultuuriline taust? Millised olid tööde valmimise ajal valitsenud kunstitraditsioonid?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Arutle, kuivõrd ja millises suunas on aja jooksul muutunud meelelise armastuse kujutamine kunstis ja kultuuris laiemalt.

Logi sisse

Vastus salvestatud!