10. klass, 11. klass, 12. klassKeemia

Orgaanilised ained

1. Süsinikuühendite struktuuri kujutamine

Mis keemiliste elementide aatomid on orgaaniliste ainete molekulides kõige levinumad?

Orgaanilisteks aineteks nimetatakse üldiselt süsinikuühendeid, mis sisaldavad $\ce{C-H}$ sidet. Neli levinumat keemilist elementi, mille aatomid esinevad orgaaniliste ainete molekulides, on süsinik $\ce{(C)}$, vesinik $\ce{(H)}$, hapnik $\ce{(O)}$ ja lämmastik $\ce{(N)}$. Lisaks võivad orgaaniliste ainete molekulid sisaldada väävli $\ce{(S)}$, fosfori $\ce{(P)}$, halogeenide $\ce{(F, Cl, Br, I)}$ ja teiste keemiliste elementide aatomeid.

Nelja levinuma keemilise elemendi aatomite esinemiskujud orgaanilistes molekulides on koondatud tabelisse.

Piir orgaaniliste ja anorgaaniliste ainete vahel on kokkuleppeline. Enamasti loetakse ka $\ce{CCl_4}$ orgaaniliseks aineks, kuigi selles puuduvad $\ce{C-H}$ sidemed. Süsiniku oksiidid, süsihape ja selle soolad liigitatakse anorgaaniliste ainete hulka.

Keemiline elementSüsinik $\ce{C}$Lämmastik $\ce{N}$Hapnik $\ce{O}$Vesinik $\ce{H}$
iseloomulik kovalentsete sidemete arvnelikolmkaksüks
täppskeem (väliskihi elektronid)Süsiniku tähise igal küljel on üks täpp.Lämmastiku tähisel on ülal kaks täppi, all paremal ning vasakul üks.Hapniku tähisel on ülal ja all kaks täppi ning vasakul ja paremal üks.$\ce{H.}$
aatomite esinemiskujudneli üksiksidet*
Süsiniku tähise igal küljel on üks kriips
üks kaksikside, kaks üksiksidet
Süsiniku tähise küljes on kaks üksikut joont ja üks kaksikjoon
üks kolmikside, üks üksikside
$\ce{-C#}$
kaks kaksiksidet
$\ce{=C=}$
kolm üksiksidet
Lämmastiku tähisel on kolm üksikut kriipsu.
üks kaksikside, kaks üksiksidet
Lämmastiku tähise küljes on üks üksik kriips ja üks kaksikkriips.
üks kolmikside
$\ce{N#}$
kaks üksiksidet
Hapniku tähise küljes on kaks üksikut kriipsu.
üks kaksikside
$\ce{O=}$
üks üksikside
$\ce{H-}$

* Üksikside on kahe aatomi vaheline kovalentne side, mille moodustab üks ühine elektronipaar; kaksiksideme moodustab kaks ühist elektronipaari ning kolmikside kolm ühist elektronipaari.

Halogeenide aatomitele on iseloomulik moodustada orgaaniliste ainete molekulides üks kovalentne side.

Millise kujuga võivad olla süsinikahelad?

Süsiniku aatomid moodustavad omavahel ühinedes erineva pikkusega püsivaid ahelaid. See on üks süsinikuühendite paljususe põhjustest. Teiste keemiliste elementide aatomitele selline omadus iseloomulik ei ole.

Eristatakse hargnemata (lineaarset), hargnenud ja tsüklilist süsinikahelat.

Süsinikahela kujuHargnemataHargnenudTsükliline
näide orgaanilisest ühendistJadas on viis süsinikku, äärmiste küljes kolm vesinikku, keskmiste küljes kaks.Tüviühendi ahelas on neli süsinikku, teise süsiniku küljes on ühe vesiniku asemel veel üks süsinik.Kinnises ringis on viis süsinikku.
süsinikahela kuju selgitusiga süsiniku aatom (v.a otsmised aatomid) on seotud vaid kahe süsinikuaatomigaüks või enam süsiniku aatomit on seotud kolme või nelja süsiniku aatomigasüsinikahel on „kinnine“ ehk „suletud“

Kuidas väljendatakse molekulide koostist ja ehitust?

Kollast värvi oad, õli.
Sojaubadest eraldatakse õli heksaani abil.

Molekulide koostise ja ehituse väljendamiseks kasutatakse erinevaid valemeid. Vaatleme esmalt erinevat tüüpi (struktuuri-) valemeid heksaani näitel.

Heksaan on süsivesinik, mille molekulis on kuus süsiniku aatomit, kusjuures aatomite vahel esinevad vaid üksiksidemed. Heksaan on üks mootorikütuse bensiini komponente. Heksaani kui mittepolaarset lahustit kasutatakse toiduõlide eraldamiseks seemnetest, nt soja- ja päevalilleõli tootmisel. Järgnevas tabelis on esitatud kolm peamist struktuurivalemi tüüpi ehk viisi, kuidas kujutada orgaanilise ühendi molekuli ehitust (struktuuri).

VäljendusviisNäide: heksaan
Tasapinnaline ehk klassikaline struktuurivalem näitab kõiki molekuli koostises olevaid aatomeid vastavate elementide tähistega ja kõiki nendevahelisi sidemeid sirglõikudega (kriipsukestega).Jadas on kuus süsinikku.
Lihtsustatud struktuurivalemis võetakse kokku iga süsiniku juurde kuuluvad aatomid või aatomite rühmad; tavaliselt kujutatakse välja süsinikevahelised kordsed sidemed (mõnikord näidatakse ka süsinikevahelised sidemed). Lihtsustatud struktuurivalemis võib molekuli ehituses korduva lõigu kirjutada sulgudesse ja märkida indeksiga korduvuste arvu.$\ce{CH_3-CH_2-CH_2-CH_2-CH_2-CH_3}$
ehk
$\ce{CH_3CH_2CH_2CH_2CH_2CH_3}$
ehk
$\ce{CH_3(CH_2)_4CH_3}$
Graafilise kujutise korral tähistab sirglõik kovalentset sidet ning süsiniku aatomid ja nendega seotud vesiniku aatomid jäetakse märkimata. See tähendab, et iga sirglõigu ots ja murdekoht märgibki süsiniku aatomit koos tema juurde kuuluvate vesiniku aatomitega. Teiste elementide (nt O, N…) aatomid kirjutatakse välja koos nendega seotud vesiniku aatomitega.

Graafilise kujutise aluseks on süsinikahela projektsioon tasapinnale. Selle selgituseks on lisatud heksaani molekulimudel ja lihtsustatud struktuurivalem, mis annab paremini edasi süsiniku aatomite vahelisi nurki heksaani molekulis.
Ahel koosneb viiest kriipsust, seega on kokku kuus "murdepunkti".Selgitus:
Molekulina kujutatud heksaan, igas "murdepunktis" on $\ce{CH_2}$ välja arvatud otspunktides, kus on $\ce{CH_3}$

Summaarne (molekuli)valem ehk brutovalem näitab, mitu vastava keemilise elemendi aatomit ühendi molekulis kokku on. Heksaani summaarne valem on $\ce{C_6H_{14}}$.

Vaatleme veel kahe mõnevõrra keerulisema ehitusega molekuli struktuuri kujutamisvõimalusi. Teeme seda hargnenud süsinikahelaga süsivesiniku 2,4-dimetüülpentaani ja karboksüülhappe butaanhappe näitel. Selguse mõttes on 2,4-dimetüülpentaani tasapinnalises ja lihtsustatud struktuurivalemis esitatud peaahelasse mittejäävad aatomirühmitused värviliselt. Butaanhappe rahvapärane nimetus võihape viitab sellele, et see eraldati esmakordselt võist. Võihape on spetsiifilise ebameeldiva lõhnaga. Butaanhapet sisaldab näiteks Parmesani juust.

Pildil juust; molekulimudel.
Butaanhappe molekulimudel ja butaanhapet sisaldav Parmesani juust
Väljendusviis2,4-dimetüülpentaanButaanhape
tasapinnaline struktuurivalemTüviühendi ahelas on viis süsinikku, metüülrühmad asuvad 2. ja 4. süsiniku juures.Tüviühendi ahelas on neli süsinikku, esimene süsinik kuulub karboksüülrühma.
lihtsustatud struktuurivalemTüviühendi ahelas on viis süsinikku, metüülrühmad 2. ja 4. süsiniku küljes.
ehk
$\ce{CH_3CH(}\textcolor{blue}{\ce{CH_3}}\ce{)CH_2CH(}\textcolor{blue}{\ce{CH_3}}\ce{)CH_3}$
Peaahelasse mittejäävad aatomirühmad kirjutatakse sulgudesse.
$\ce{CH_3-CH_2-CH_2-COOH}$
ehk
$\ce{CH_3CH_2CH_2COOH}$
graafiline kujutisPeaahel koosneb viiest kriipsust, 2. ja 4. "nurga" küljes on lisaks veel üks kriips.Tüviühendi ahel koosneb  kolmest kriipsust, karboksüülrühm on kohe esimese kriipsu alguse küljes.

2,4-dimetüülpentaani summaarne valem on $\ce{C_7H_{16}}$ ning butaanhappel $\ce{C_4H_8O_2}$

Kuidas tõlgendada graafilise kujutise abil molekuli ehitust?

Esitatud on valkude koostises esineva aminohappe treoniini graafiline kujutise ja graafilise kujutise analüüsi valem:

Teroniini graafiline kujutis. Esimene süsinik kuulub karboksüülrühma, teise süsiniku küljes on aminorühm, kolmanda süsiniku küljes hüdroksüülrühm ja neljadnda süsiniku küljes pole ühtegi funktsionaalrühma.
graafiline kujutis
graafilise kujutise analüüs

Treoniini sisaldub märkimisväärselt nt läätsedes, samuti looma-, sea- ja linnulihas ning kalas.

Kausis läätsed (kaunvili).
Läätsed sisaldavad treoniini.
  1. Treoniini molekulis on neli süsiniku aatomit, mis on omavahel seotud üksiksidemete abil. Need on märgitud analüüsis siniste ringikestega ja tähistatud 1.–4.
Teroniini graafilises kujutises märgistatud neli süsinikku.
  1. Esimene süsiniku aatom on seotud kaksiksidemega hapniku aatomiga ning üksiksidemega hapniku aatomiga, mis omakorda on seotud vesiniku aatomiga. See rühm on põhikoolist tuttav karboksüülrühm.
Teroniini graafilises kujutises märgistatud karboksüülrühm.
  1. Teine süsiniku aatom on seotud üksiksidemega lämmastiku aatomiga, mis omakorda on seotud kahe vesiniku aatomiga. Seda rühma nimetatakse aminorühmaks.
Teroniini graafilises kujutises märgistatud aminorühm.
  1. Kolmas süsiniku aatom on seotud hapniku aatomiga, mis omakorda on seotud ühe vesiniku aatomiga. See rühm on põhikoolist tuttav hüdroksüülrühm.
Teroniini graafilises kujutises märgistatud hüdroksüülrühm.
  1. Neljanda süsiniku aatomi juures pole midagi märgitud, järelikult on see seotud vaid vesiniku aatomitega. Ka teiste süsiniku aatomite puhul tuleb meeles pidada, et nendega seotud vesinike aatomeid pole märgitud. Nende arvu tuvastamine lähtub teadmisest, et süsinik moodustab neli sidet.
Teroniini graafilises kujutises märgistatud neljas süsinik.

Eelneva analüüsi põhjal saame koostada treoniini tasapinnalise ja lihtsustatud struktuurivalemi.

Teroniini tasapinnaline struktuurivalem. Esimene süsinik kuulub karboksüülrühma, teise süsiniku küljes on aminorühm, kolmanda süsiniku küljes hüdroksüülrühm ja neljadnda süsiniku küljes pole ühtegi funktsionaalrühma.

$\ce{HOOC-CH(}\textcolor{blue}{\ce{NH_2}}\ce{)-CH(}\textcolor{red}{\ce{OH}}\ce{)-CH_3}$

Mis on erinevat tüüpi struktuurivalemite eelised ja puudused?

Tasapinnalise struktuurivalemi eeliseks on detailne molekuli ehituse kirjeldamine, ent selle koostamine on ajamahukas, võtab palju ruumi ega pruugi olla eriti ülevaatlik.

Lihtsustatud struktuurivalemi eelis võrreldes tasapinnalisega on aja- ja ruumisääst ning kindlasti ülevaatlikkus. Näiteks rasvhappe steariinhappe molekuli ehituse kirjeldamiseks on lihtsustatud struktuurivalem sobivam.

Steariinhape tasapinnaliselt:

Ahelas on 18 süsinikku, esimene kuulub karboksüülrühma.

Steariinhape lihtsustatult:

$\ce{CH_3CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2CH_2COOH}$

Veel mõistlikum on aga ühesugused struktuuriühikud (16 korda korduv $\ce{-CH_2-}$) “kokku kirjutada”: $\ce{CH_3(CH_2)_16COOH}$.

Graafilist kujutist võib pidada orgaanilises keemias „kiirkirjaks“ ning see sobib suurte ja keeruliste molekulide ehituse kirjeldamiseks, näiteks vitamiin D3 struktuuri on mõistlik näidata graafilise kujutise abil:

Fotol: punane kala, seened, või, juust, piim, munad.
Head D-vitamiini allikad

Graafiliselt on hõlbus kujutada ka mahukaid reaktsiooniskeeme. Esmase tutvuse tegemisel uute aineklassidega on aga mõistlik alustada lihtsamatest ühenditest ja tasapinnalistest struktuurivalemitest.

Kuidas märgitakse molekuli ruumilisust?

Orgaaniliste ühendite ehituses on oluline ka sidemete ruumiline paigutus (orienteeritus). Seetõttu näidatakse vajadusel, millised sidemed on suunatud tasapinna taha, millised ette. Kui süsiniku aatom on moodustanud neli üksiksidet, siis on need ruumiliselt suunatud tetraeedri tippudesse.

Molekulimudelina on seda võimalik kujutada nii:

1. Tetraeeder, mille keskmes n hall kera, tippudes valged kerad. 2. Halli kera küljes valged kerakesed.

Ruumilise struktuurivalemi abil kujutatakse seda järgmiselt:

"Tasapinna ette" tähistus on musta värvi kolmnurk (sidemeks) ja "Tasapinna taha" tähistuseks on triibutatud kolmnurk.

Aatomite ja aatomirühmituste ruumiline paigutus molekulides on väga oluline. Näiteks suhkrud glükoos, mannoos ja galaktoos erinevad üksteisest just aatomirühmituste ruumilise paigutuse poolest.*

Ahelas kuus süsinikku, esimese süsiniku küljes on kaksiksidemega hapnik. 2., 3., 4., 5. ja 6. süsiniku küljes hüdroksüülrühmad. 2., 3. ja 4. süsiniku küljes olevad rühmad on "tasapinnast ette"; 5. juutes "tasapinnast taha" ja 6. küljes tasapinnal.
glükoos
Ahelas kuus süsinikku, esimese süsiniku küljes on kaksiksidemega hapnik. 2., 3., 4., 5. ja 6. süsiniku küljes hüdroksüülrühmad. 2. ja 5. süsiniku küljes olevad hüdroksüülrühmad on "tasapinna taha" ja 3. ning 4. küljes olevad "tasapinnast ette". 6. küljes olev on tasapinnal.
mannoos
Ahelas kuus süsinikku, esimese süsiniku küljes on kaksiksidemega hapnik. 2., 3., 4., 5. ja 6. süsiniku küljes hüdroksüülrühmad. 2. ja 3. juures olevad rühmad on "tasapinnast ette" ja 4. ning 5. juures olevad "tasapinnast taha". 6. juures olev hüdroksüülrühm on tasapinnal.
galaktoos

Graafilises kujutises näidatakse mõnikord välja ka ahela otspunktides asuvad süsiniku aatomid koos vastavate vesiniku aatomitega. Vitamiin D3 graafiline kujutis, mis kajastab ka mitmete aatomite ja aatomirühmade ruumilist paigutust, näeb sel juhul välja järgmine:

* Selle kursuse raames molekulide ruumilisele ehitusele erilist tähelepanu ei pöörata – sellesse saate süveneda „Elu keemia“ valikkursuses.

Kokkuvõte

  1. Orgaaniline keemia on süsinikuühendite keemia. Orgaanilised ained sisaldavad (enamasti) $\ce{C-H}$ sidet.
  2. Süsiniku aatomid moodustavad orgaaniliste ainete molekulides neli kovalentset sidet. Süsiniku aatomid võivad moodustada nii üksik-, kaksik- kui ka kolmiksidemeid.
  3. Lisaks süsiniku aatomitele sisaldavad orgaanilised ained vesiniku aatomeid. Mitmetes orgaanilistes ühendites esinevad ka hapniku, lämmastiku, fosfori, väävli ja/või halogeenide aatomid.
  4. Tasapinnalises ehk klassikalises struktuurivalemis kirjutatakse välja kõik aatomid ja nendevahelised keemilised sidemed.
  5. Lihtsustatud struktuurivalemis kirjutatakse kokku iga süsiniku aatomi juurde kuuluvad aatomid või aatomite rühmad.
  6. Graafilises kujutises tähistab sirglõik kovalentset sidet ning süsiniku aatomid ja nende seotud vesiniku aatomid jäetakse märkimata: iga sirglõigu ots ja murdekoht märgib süsiniku aatomit koos juurde kuuluvate vesiniku aatomitega. Teiste elementide aatomid kirjutatakse koos nendega seotud vesiniku aatomitega välja.

Selle õppetüki läbimise järel:

  • kasutate erinevaid molekuli kujutamise viise: lihtsustatud struktuurivalem, tasapinnaline ehk klassikaline struktuurivalem, molekuli graafiline kujutis.