Keemine
Keemine on selline vedeliku aurustumine, mis toimub kindlal temperatuuril – keemistemperatuuril – kogu vedeliku ruumala ulatuses.
Keemistemperatuur on seotud keeva vedeliku ainega – erinevatel ainetel on erinev keemistemperatuur. Samuti sõltub keemistemperatuur vedelikule atmosfääri poolt avaldatavast rõhust (õhurõhust) – mida kõrgem on rõhk, seda kõrgem on vedeliku keemistemperatuur.
Sulle võivad huvi pakkuda need õppematerjalid:
Tundetarkus lastele. VASTIKUS
Funktsioonide graafikute lõikepunktide leidmine
Õpime tähti. L-täht
Kirjalik lahutamine
Harjuta eesti keelt A2-B1. Lugemine
MEISTERDA! Papist kevadlill
MEISTERDA! Looma näoga kaart jõuludeks
Peastarvutamine I kooliastmele
Funktsioonide graafikud
Õpime tähti. M-täht
I ja J-i õigekiri
Protsendid põhikooli matemaatikas
Eesti keele grammatika kordamine 9. klassile
Liitmine 20 piires
Õpime tähti. T-täht
Ioonid
Keemise ajal vedeliku temperatuur ei muutu ehkki vedelik saab kogu aeg energiat juurde.
Vedeliku keetmiseks kulunud energia läheb molekulide korrapära vähendamiseks ja nende liikuvuse suurendamiseks.
Vedeliku aurustamises keemis- või muul jääval temperatuuril vajalik energiakogus (soojushulk Q) on võrdeline vedeliku massiga (m) ning sõltub vedeliku materjalist:
kus Q – aine poolt keemise ajal saadav soojushulk, mõõdetuna džaulides (1J), m – keemisel aurustunud aine mass, mõõdetuna kilogrammides, L – keemissoojus – keevale ainele iseloomulik suurus.
Soojushulka, mis on vajalik 1 kg antud aine aurustamiseks tema keemistemperatuuril nimetatakse vedeliku keemissoojuseks (L).
Keemissoojust mõõdetakse samades ühikutes kui sulamissoojustki – džaulides kilogrammi kohta (1 J/kg)
Keemistemperatuuril toimuval kondenseerumisel vabaneb sama palju soojust kui kulub sama koguse aine aurustamiseks:
Märkasid viga? Anna sellest teada ja teeme TaskuTarga koos paremaks!