Põhjavee kasutamine, reostumine ja kaitse

11. klass > Geograafia > 3. kursus: Loodusvarad

Joomiseks saab inimene kasutada suhteliselt kergesti kättesaadavat magedat vett.

earth-water-distribution

Selleks saab kasutada jõgede, järvede või põhjavett, mida eelnevalt uuritakse ja vajadusel puhastatakse.

0200-water-region-EN.gif

Aasta jooksul kasutab inimkond 0,003% planeedi magevee hulgast, parasvöötmes pole veeprobleeme.

water_stress_by_country

0221-waterstress-EN

fig3_2big

Kesk-Aasias on veekriis, kahe suure jõe Amu-Darja ja Sõr-Darja vee liigne kasutamine põldude niisutamiseks, et puuvilla kasvatada, on Araali merd vähendanud kolmandikuni esialgsest pindalast.

Põldude niisutamine:

1•Nebraskairrigated-fields-kendrick-731194-gasoy_108413_363770

 

Araali meri 1989 ja 2014

Araali meri 1989 ja 2014

Pinnas on sooldunud ja sisaldab hulgaliselt pestitsiide, mis tuulega kanduvad kaugele. Saastunud mage vesi puhastub looduslikul teel väga aeglaselt. Atmosfääris olev veeaur uueneb kiiresti, umbes 6-10 päevaga, jõgede-järvede vesi uueneb u 16 aastaga, põhjavesi läbib ühe tsükli u 1400 aastaga.

0102-water-residence-EN

Pinnavee kasutamist takistab asjaolu, et see võib olla saastunud ja puhastamine on kallis. Põhjavee kvaliteet on tavaliselt nii hea, et seda saab kohe joomiseks kasutada. Kahjulik on suur fluori jt keemiliste elementide sisaldus.

Paljudes paikades, nt Hiinas, Indias, Vietnamis, mõnedes USA regioonides jm., on vee arseenisisaldus lubatust kümneid või sadu kordi suurem ning joogivesi põhjustab seal spetsiifilisi haigusi (nn mustjalg), mitmesuguseid nahahaigusi, vähktõvevorme jm. Põhjavee aeglase uuenemise tõttu tekib oht, et seda kasutatakse kiiremini kui selle varud taastuda jõuavad, eriti kriitiline on olukord Indias.

Magevee tarbimine jaotatakse kolmeks:

  • Põllumajanduses läheb mageveest 90% niisutuseks
  • Tööstus kasutab 7% veevarudest
  • Igapäevaelus kasutab inimene u 3% mageveest

0213-freshwater-map-EN

Ligi 60% maismaast asub veevaesel alal ja 25% inimkonnast kannatab veepuuduse käes.

 

Loe lisaks: