1. klassEesti keel

Lotte lugemik. Eesti keele õpik 1. klassile

PUNAPÜKS-PINGVIINID, 2. osa

Janno Põldma

2. osa

Pärast üht tormi märkasid pingviinid eemal üksikut saart. Äkki nüüd, mõtlesid nad ja sõudsid randa. Ent ka siin ei olnud jäätist. See oli hoopis väike saar. Saare keskel kõrgus üksik mägi. Üks mäekülg oli jäine. Teisel kasvasid üksikud kidurad põõsad. Mäetipp ise kadus pilvedesse. Väsinud pingviinid jäid saarele.

Lapsed uurisid mäge ja tegid tähtsa avastuse. Kui jooksed kiiresti mööda jäist mäekülge üles ja seejärel viskad end kõhuli, saad päris pika liu tagasi alla! Isad tegid ka nii ja rõõmustasid. Kui isad ja lapsed olid terve päeva mäest alla liugu lasknud, otsustasid pingviinid saarele elama jääda. Aga kollase triibuga punaseid pükse kandsid pingviinid edasi. Punased püksid meenutasid neile, et kusagil kaugel on saar, kus kogu aeg sajab lund ja kus saab maitsvat jäätist.

Küsimused ja ülesanded

  1. Mis sa arvad, kas selline lugu on juhtunud ka päriselt? Miks sa nii arvad?
  2. Mida sina pikale reisile kaasa võtaksid?
  3. Miks seostatakse jäätist pingviinidega?
  4. Uuri välja, mida pingviin looduses sööb.
Saar, millel on palju pingviine. Kaks neist saevad suurest jääkuubikust tükke. Üks sõidab suuskadega mäest alla. Üks ujub jääaugus ja joob külma jooki. Üks pingviiniema kannab seljas seljakotti, milles on väike jäätist sööv pingviinipoeg. Pingviiniema lükkab enda ees suurt käru, mis on jäätist täis.