6. klassMatemaatika

Matemaatika tööraamat 6. klassile. II osa

70. Kondiitriäris

Kondiiter ehk suhkrupagar on inimene, kes valmistab magusaid küpsetisi ja maiustusi, nagu torte, kooke, keekse jms.

Kondiitriäris on müügil mitmeid erinevaid torte. Kõik tordid on ringikujulised, kusjuures šokolaaditortide läbimõõt on 24 cm, puuviljatortide läbimõõt 28 cm ja sefiiritortide läbimõõt 26 cm. Kui suured on erinevate kookide põhjade pindalad?

Näita lahenduskäiku siin, arvuta kirjalikult vihikus. Kirjuta vastus täislausega.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Mandlilaastudega puuviljatort.

Kondiitriäris müüdavate puuviljatortide küljed kaetakse ümberringi mandlilaastudega. Kui palju mandlilaaste kulub viie tordi külgede katmiseks, kui ühe sentimeetri serva katmiseks kulub 1,2 grammi mandlilaaste?

Näita lahenduskäiku siin, arvuta kirjalikult vihikus. Kirjuta vastus täislausega.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Kooke tehes on oluline, et tainas kerkiks korralikult. Keeksitainas valati risttahukakujulisse vormi, mille põhja mõõtmed on 25 cm ja 11 cm. Enne küpsetamist ulatus keeksitainas vormis 4 cm kõrguseni ja pärast küpsetamist 6,2 cm kõrguseni. Mitu liitrit keeksitainast oli enne küpsetamist ja mitu korda suurenes küpsetamisega keeksitaina ruumala?

Näita lahenduskäiku siin, arvuta kirjalikult vihikus. Kirjuta vastused täislausega.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Lahenda vihikusse

  1. Kondiitriäri võtab vastu ka tortide eritellimusi. Üks tellimus hõlmas 24-sentimeetrise läbimõõduga kohupiimatordi katmist erinevate katetega: 40% kaeti kirsiželeega, \(\frac{1}{4}\) šokolaadiga ning ülejäänud osa martsipaniga. Kui suur pindala kaeti iga kattega? Ümarda kogu tordi pindala ühelisteni.
  2. Kondiitriäri müüb oma kohvikus torte ka tükikaupa. 28 cm läbimõõduga tort jagatakse kaheksaks tükiks, millest iga tükk maksab 3,29 €. Kui palju maksab tükikaupa ostes kogu tort?
  1. Tabelis on koostisosade kogused ühekilose šokolaadikoogi tegemiseks. Kui palju tuleb erinevaid koostisosi võtta, kui soovitakse teha kook, mis kaalub 1,4 kg?
KoostisosaKogus
Või180 g
Suhkur2,5 dl
Tume šokolaad250 g
Munad5
Jahu1,8 dl
  1. Kondiiter tahab koostada tortide hinnakirja. Ta leiab, et iga tordi puhul võiks ta arvestada baashinnaks 10 €, millele lisandub 15 € iga kilogrammi kohta ja 3 € iga lisandi kohta. Koosta kondiitri tordihinna arvutamise valem.

    Arvuta, kui palju maksaks selle valemi järgi a) 1,5 kg kaaluv tort koos kahe lisandiga ning b) 2,1 kg kaaluv tort, millel ei ole ühtegi lisandit.
Puuviljadega kaunistatud tort.

Kodused ülesanded

Kondiiter peab katma marjadega ühe ristkülikukujulise tordi mõõtmetega 20 cm ja 30 cm ning ühe ringikujulise tordi läbimõõduga 30 cm. Kumma tordi pealmine pind on suurem? Kui palju?

Näita lahenduskäiku siin, vajadusel arvuta kirjalikult vihikus. Kirjuta vastused täislausega.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Kondiitriäris küpsetatakse ringikujulisi küpsiseid kahes suuruses: läbimõõduga 3 cm ja läbimõõduga 7 cm. Kui palju ahjupanni pinda võtavad enda alla kümme väikest ja kümme suurt küpsist?

Näita lahenduskäiku siin, vajadusel arvuta kirjalikult vihikus. Kirjuta vastus täislausega.

Logi sisse

Vastus salvestatud!