5. klassKirjandus

Pintsu ja Tutsiku lugemik. Kirjandusõpik 5. klassile. I osa

Maidu ja Mari matkapäevik. Sissekanne nr 1: AHHAA keskus

Aeg: tänapäev, täpsemalt 15. september
Sündmus: AHHAA keskuse külastamine
Tegevuskoht: Eesti Vabariik, Tartu linn, AHHAA keskus
Päevikut täitis: Mari Maikelluke

Kas teile meeldib õppida?

Noh, mulle ja Maidule tegelikult mõnikord ei meeldi. Vahel nagu väga ei viitsikski kooli minna (aga me ikka läheme), ja siis ei meeldi jälle kodus õppida, eriti kui on palju koduülesandeid.

Siis on tunne, et me VIHKAME õppimist!

Ja me ei hoia seda tunnet enda teada. Vähemalt ema ja isa kuulevad sellest alati KOHE, kui me parasjagu õppimist vihkame. Nad ütlevad, et me VIRISEME ja PAHURDAME! Ja viimasel ajal vist tüdinesid nad sellest päris ära ja said vist nagu isegi pahaseks? (Võib see võimalik olla?)

„Õppimine on TORE!“ ütles isa. (Päriselt?)

„Ma vean kihla, et kui te koolis käima ei peaks, siis te just tahaksite õppida!“ väitis ema. (Tegelikult?) :O

Ja nii nad meid AHHAA Keskusesse saatsidki.

Et teada saada, kas me oleme täiesti lootusetud … või siiski mitte.

AHHAA keskus

AHHAA keskus on Baltimaade KÕIGE SUUREM teaduskeskus! See avati Tartus 2011. aastal just selleks, et meiesugused õppimisvihkajad saaksid ÜMBER MÕELDA. Aru saada, MIS KÕIK on teadus ja et teadust on elus lihtsalt absoluutselt IGAL POOL, isegi seal, kus ei kahtlustakski. (Ja et kõikidel ülejäänutel oleks seal lihtsalt hirmus huvitav!)

Seal on planetaarium, kus saab vaadata tähistaevast, ja nii, nagu see olekski päriselt sinu ümber!

Planetaarium
AHHAA Elusaal

Elusaalis on neil HIIGELSUUR veemaailm, kus saab ise näha, kuidas tekib veekeeris :O ja kuidas töötavad igasugused veepumbad :O Vähe sellest, neid kõiki värke saab seal ise ka katsetada! (Aga selle käigus võib natuke märjaks saada. Nagu ka veekardina all – AGA SEE OLI NII LAHE!)

Me nägime sealsamas Elusaalis täiesti elusat kalapoeg Nemot koos Dory ja korallidega – hästi suures Punase mere akvaariumis!

Maidule (LOOMULIKULT!) meeldis tehnoloogiasaalis KÕIK. (Või noh, peaaegu.) Tema uuris seal, kuidas elektriauto töötab, ja koos käisime estronautide treeningseadeldist proovimas! (Aga Maiduga koos ma sinna rohkem ei lähe 🙁 Ta ei tahtnud sellega pöörlemist üldse ära lõpetada, kui minul juba äärepealt paha hakkas … aga õnneks ei hakanud.)

Lapsed vaatavad akvaariumi.
Heege torn

Koos tõmbasime ennast ka HEEGE TORNI kõige kõrgemasse punkti! (Ja laskusime sealt alla ka! Ise tuli trossidest sikutada, aga mingi masin aitas veel kaasa!)

Ah jaa – ja estronaudid on EESTI ASTRONAUDID!!!

Estronautide treeningseadeldis

Hiiglaslik paaniflööt oli minu meelest ka jube huvitav. Seal tuli hääle tegemiseks lapatsitega helitorude otste peale lüüa, ja täitsa sai niimoodi isegi viisikesi mängida!!! Aga Maidu meelest oli see igav. Tegelikult pole tal lihtsalt ÜLDSE MITTE MINGIT muusikalist kuulmist!

Paaniflööt
Tasakaalutunnel

Peegellabürint ajas meid jumala segadusse … kohe ikka TÄITSA segadusse. Ma kaotasin kohe alguses Maidu ära ja siis mul oli tunne, et ma ei saagi sealt enam kunagi välja. AGA SAIN KÜLL!

Siis seal olid veel sellised kohad, kus üldse tasakaal enam ei töötanud! Näiteks kõikuvas tunnelis – see oli PÄRIS HIRMUS! Aga seal olid käsipuud, millest kinni hoida. ÕNNEKS!!!!!

Ja Šanghai maja oli täiesti viltu! Hullumaja! Kui te sinna lähete, siis näete, et seal on üks suur metallkuul viltuse reelingu peal – aga see ei kuku sealt maha, vaid on jumala otse! Nii et MÕISTATAGE, kuidas see saab võimalik olla! Mina ei ütle 😀

Ühes kohas oli suur kuldne kroon ÕHUS KEERLEMA saadud! See oli nagu nõiatrikk! Aga siis selgus, et ei olnud nõiatrikk, vaid PUHAS TEADUS!

Shanghai maja
Hõljuv kroon

No ja lõpetuseks vedas Mait mu veel paugupilti tegema. See on päris hirmus pime kamber, ja siis torgatakse õhupall pauguga lõhki ning masin pildistab sind täpselt sellel hetkel!!! (Aga seda pilti ma siia EI PANE!!!!!!!)

Muidugi oli seal veel hästi palju igasuguseid muid asju.

Näiteks seal toimuvad sellised väikesed õpitoad. Selles, kus me Maiduga käisime, õpetati LED-pirnidega endale ise lampe tegema. Ja TEADUSTEATER oli ka nii lahe! Seal tehti igasuguseid katseid, mille juurde publiku seast võeti lapsi ka, ja see oli NII HUVITAV! Kui koolis ka NII HUVITAV oleks, siis me Maiduga käiksime seal vabatahtlikult!

(Mis tegelikult on imelik, sest ema enne ütles ka täpselt nii. VEIDER.)

Aga see on TEADUS ja LOODUSSEADUSED. Ja see ongi vist selline veider. Ja HUVITAV.

Kokkuvõte. Ma ei tea, ma ei oska siia enam midagi kirjutada, kokkuvõte oli nagu ära juba????? 😀

Allkirjad: Mari Maikelluke
Mait Maikelluke

Küsimused ja ülesanded

Arutle, kas kooliskäimine ja õppimine on samad või erinevad tegevused. Mille poolest?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Kas Maidu ja Mari matkapäevik sobiks ka blogiks? Miks?

Logi sisse

Vastus salvestatud!

RÜHMA- VÕI KLASSITÖÖ

Külastage ise mõnd muuseumi, näitust, teemakeskust või kontserti ja koostage selle külaskäigu kohta iseenda matkapäeviku sissekanne. Võite vormistada selle ka ettekandena või slaidiesitlusena.