12. klassEesti keel

Valmistu eesti keele riigieksamiks

Lauselühendiga lause

Lauselühend on öeldiseta sõnarühm, mille tuumaks on verbi käändeline vorm, nt Avanud akna, kuulis ta linnulaulu. Raamatut lugedes veetis ta enamiku õhtuid.
Koma(de)ga eraldatakse lauselühend, milles pole verbi, nt Koolimajas ei käida, müts peas ja saapad jalas, ega lasta vilet.
Määruslikud nud– ja tud-lühendid eristatakse alati komaga, nt Unustanud töö koju, läks ta tagasi seda ära tooma.
Määruslik des-, mata-, maks– ja tuna-lauselühend eraldatakse komadega, kui lühendi tuum asub lühendi alguses, nt Unustamata oma sõpru, hakkas ta neile kirjutama. Sõitsin autoga, kuulates samal ajal raadiost muusikat.
Eeslisandit komadega ei eraldata, nt Linnakirjanik Mika Keränen kohtus lugejatega.
Komaga ei eraldata kaassõnastunud des-vorme: alates (millest) ja võrreldes (millega), nt Taotlusi oli rohkem võrreldes eelmise aastaga.

Lisa puuduvad kirjavahemärgid.

Logi sisse

Vastus salvestatud!

Antiikilmast pärit heeroldikepi ümber on põimunud kaks madu, ülaosas tiivad. Fotol oli tsaariaegne mees, piip suus ja kepp käes. Koolitusel saavad noored praktiliste harjutuste kaudu teadmisi, kuidas edukalt tööturule siseneda ja koostada kandideerimisdokumente, võttes sealjuures arvesse ka tänapäeva tööturu ja tööotsimisega seotud eripärasid. Olnud pärast Rakvere Pedagoogikakooli lõpetamist 16 aastat lasteaias töötanud, leidis Ingrid, et haridus ja oskused vajavad värskendamist, ning asus Tallinna Ülikooli koolieelset pedagoogikat tudeerima. Julgen, tuginedes oma kogemustele, välja pakkuda mõningad põhitõed, mida tasuks jälgida. Vaatamata senistele edusammudele(,) on maailma parlamendisaadikute seas naisi vähem kui 16 protsenti. Ei pea käima nööri mööda, kartes eksida. Ilma klienti tundma õppimata ehk temalt andmeid küsimata kurjategijat tavainimesest või seaduskuulekast ettevõtjast eristada ei ole võimalik. Olles end unustanud kiire rikastumise liinile rabelema, on Eesti ühiskond unustanud üles ehitada alternatiivse väärtussüsteemi. Oma kodust unistades on tähtis julge pealehakkamine. Kui pea on pestud, siis tuleks lasta juustel tavatemperatuuril vähemalt veerand tundi kuivada. Seikluseotsija rändab, seljakott seljas, juba kuu aega Eestimaa suvistel tolmustel teedel. Tulemuseks on see, et kuigi kätte on jõudnud juba 21. sajand, ei ole paljudes vanemate linnaosade kodudes veel vesiklosettigi, rääkimata dušist või vannist. Varakevad on õige aeg plaanide pidamiseks, võimaluste kaalumiseks ning lahenduste otsimiseks, kuigi enamikule meist tundub praegune lumine ja märg aeg olevat kohatu unistamaks, milline näeb aed välja järgmisel suvel. Arenemine ja õppimine aga ei käi Teemägi sõnul vigu tegemata. Mõeldes Eestile, küsin ma kõigepealt iseendalt, mida kujutab minu jaoks Eesti. Võin käia koolis, muretsemata selle pärast, kas ja millal kõhu täis saan süüa või kas haridust endale lubada saan.