Toiduainetööstus
See tööstusharu on vajalik kvaliteetse toidu saamiseks ning on meie majanduses 4. kohal.
Eestis oli 2011.a. tugevaim haru piimatööstus, moodustades 1/3 kogu toiduainetööstusest:
Piimatoodangu mahult elaniku kohta oleme Euroopas viiendad. 38% piimatoodetest ja 18% lihatoodetest veetakse välja. Kalatööstused paikevad põhjarannikul ja saartel, peamiselt püütakse räime ja kilu, ka lesta. Siseveekogudest püütakse haugi, latikat ja ahvenat. Kalakasvatustes on karpkalad ja vikerforellid. Atlandi ookeanist püütakse skumbriat, putassuud, meriahvenat, krevette.
Sulle võivad huvi pakkuda need õppematerjalid:
Oksüdatsiooniaste
xy-koordinaatsüsteem
Reesi Kuslap ja Kristiine Kurema. Kuidas õhinaga õpetada ehk mismoodi innustada õpilasi õppima?
Harjuta eesti keelt A2-B1. Lugemine
Õpime tähti. Z- ja Ž-täht
Ruutvõrrandi abil lahenduvad tekstülesanded
MEISTERDA! Liikuv kaart sõbrapäevaks
Ratsionaalavaldised
Растворы
Aatomid ja molekulid
II kooliastme matemaatika reeglite kordamine
NUPUTAME KOOS! Tasapinnalised kujundid
Õpime tähti. T-täht
Eesti keele grammatika kordamine 5. klassile
Eesti keele grammatika kordamine 8. klassile
Peastarvutamine I kooliastmele
Jane Snaith. Traumateadlik kool
Tähtis on teraviljatööstus mitmete harudega nagu jahu-, pagari-, kondiitritööstus. Vanim maiustuste tootja on Kalev.
Konservitööstus toodab köögiviljast, kaladest, puuviljadest konserve ja valmistoite. Nt mulgi kapsad, porgandikuubikud, salatikurk, sprotid jne.
Joogitööstus toodab õlut, veini, karastus- ja piiritusjooke.
Euroopa toiduainete tööstus andis 2011.a. 15% kogu euroopa töötleva tööstuse toodangust. Siit eksporditakse rohkem toiduaineid kui sisse tuuakse. Siin toodetakse 16,55 kogu maailma toiduainetest, luuakse kõige enam uusi retsepte ja toiduainete töötlemise viise. Patendiõigus premeerib neid tootjaid, kes panustavad arendustöösse. Maailmas on teada kindlad kvaliteetsed tooted nagu Belgia ja Šveitsi šokolaad:
Hollandi juust:
Saksa ja Tšehhi õlu, Prantsuse veinid, Hispaania ja Kreeka oliiviõli, Norra lõhe jne. Eksporditavast toidukaubast moodustavad 29% joogid, sellel järgnevad liha- ja piimatooted (12 +12%).
Märkasid viga? Anna sellest teada ja teeme TaskuTarga koos paremaks!







