8. klassEesti keel

Eesti keele tööraamat 8. klassile. II osa

1. OTSE- JA KAUDKÕNE

Loe teksti, vasta küsimustele ja täida ülesanded vihikusse.

Meid ümbritsevad kunstiliselt kujundatud asjad. Mõned neist on nii vanad, et me ei teagi, kes need välja mõtles. Need on aastasadade jooksul detailides muutunud, kuid oma põhiolemuselt ikka samad. Teised põhinevad ammustel ideedel, kuid on teisenenud seoses uute materjalide või tehnoloogiaga. On ka haruldasi, traditsioonilisel moel valmistatud asju. Viimase 200 aasta jooksul on paljusid esemeid kujundanud nende valmistamise protsess. Tänapäeval peegeldab enamik asju paraku segu odavast tootmisest ja massituru eelistustest.

Rahatähed

Rahvussümbol. Raha on kujundatud sümboliseerima rahvuslikku identiteeti ja sageli ka uhkust. Raha kujundatakse üldmõistetavate rahvuslike sümbolitega, näiteks rahvuskangelaste portreed või tuntud paigad.

Sepistamine

Praktiline või ilus? Sajandeid on inimesed juurelnud selle üle, kas hästi disainitud ese on ainult ilus vaadata või peaks see olema ka praktiline. Sepad püüdsid tööriistade ja sepiste tegemisel kombineerida kena väljanägemist praktilisusega.

Pilvelõhkujad

Kõrge lend. Esimesed pilvelõhkujad ehitati 19. sajandi lõpus. Need sündisid eelkõige soovist piiratud maapinda maksimaalselt ära kasutada ning mõjus välja näha. Kriitikud leiavad, et pilvelõhkujad on kurvad paigad elamiseks ning nimetavad neid visuaalseks reostuseks.

Portselanserviis

Uus või vana? Paljud kujundajad püüavad olla originaalsed, teised peavad lugu minevikupärandist. 18. ja 19. sajandi Briti portselanikunstnikke mõjutas Rooma-aegne kunst, mida nad oma töödes järele aimasid.

Kurvide ja mosaiikidega maja

Isikupära. On kunstnikke, kes pälvivad kuulsuse oma isikupärase stiiliga. Katalaani arhitekt Antonio Gaudí (1853–1926) on tuntud oma originaalsete ja ebaharilike ehitiste poolest. Suurem osa neist asub Barcelonas. Püüdes ajalooliste stiilide kõrvale luua midagi täiesti uut, kasutas ta maju kavandades vonklevaid kurve ning kaunistas neid värvilise keraamika või klaasmosaiikidega.

Masstoodangu autod

Masstoodang. Alates 19. sajandist toodavad tehased miljoneid sarnaseid esemeid. Masstoodang võimaldas inimestel osta ilusaid, praktilisi asju odavamalt kui enne. Enne masstootmist tehti tööriistad, rõivad, mööbel ja majapidamisesemed käsitsi, sellele kulus palju aega ning need olid seetõttu väga kallid.

Kuldvärava sild

Turvalisus ennekõike. Sillad on ühed maailma suurimad ja kaunimad ehitised. Kuid nende graatsilised kurvid ja kaared pole mitte lihtsalt kunstniku visioon, vaid täpsete arvutuste tulemus. Sildade tugevus ja turvalisus on olulisemad nende väljanägemisest.

Kohandatud katkendid Fiona MacDonaldi ja Antony Masoni raamatust „Kultuur meie ümber“

KIRJUTA VIHIKUSSE:
  1. Pane kirja kolm asjaolu, mille põhjal kujundatakse meid ümbritsevaid asju.
  2. Mis iseloomustab masstootmist, mis käsitsi tehtud esemeid? Kas sina eelistad käia riides nii nagu kõik teised või mitte? Selgita.
  3. Miks nimetavad kriitikud pilvelõhkujaid visuaalseks reostuseks? Selgita.
  4. Miks on sildu ehitades vaja täpselt arvutada?
UURI INTERNETIST:
  1. Otsi internetist kolm silda eri ajajärgust ja võrdle neid nii ehitusstiili kui ka disaini poolest. Mis on aja jooksul muutunud?
KIRJUTA VIHIKUSSE:
  1. Aastail 1992–2011 oli Eestis rahatähena kasutusel kroon.
    • Kes kujundas Eesti krooni?
    • Nimeta isikud ja kohad/sümbolid, keda või mida eri kupüüridel kasutati.
    • Vali üks isik ja koht/sümbol ning selgita, miks need on eestlastele olulised
VASTA SUULISELT:
  1. Jutusta, milline on sinu pere/suguvõsa vanim ese. Kuidas see sinu perre sai?
  2. Selgita ütlust „Ole originaalne!“.