6. klassKirjandus

Maidu ja Mari lugemik. Kirjandusõpik 6. klassile. I osa

Kallis õpilane!

Enne meid on elanud tohutult palju inimesi. Kuskil seal nende ammuste inimeste hulgas lookleb minu ja sinu DNA läbi sadade ja sadade põlvkondade, läbi sajandite ja aastatuhandete kaugesse minevikku. Selles ajaloo hämaruses on elanud ja kõndinud inimesed, kes on meie vanavanavanavanaemad ja vanavanavanavanaisad. Nad võisid teha suuri ja erakordseid tegusid, aga me ei tea neist midagi, kui nende kohta käivaid jutte üles pole kirjutatud. Aga see, et me neist midagi ei tea, ei muuda neid olematuks. Kõik need meie vanavanavanad elavad ju omamoodi edasi meie DNA-s ja võivad edasi elada ka meie mõtetes, kui me ainult seda tahame ja neid endaga kanname.

Mõnikord nimetatakse seda rahvuslikuks mäluks. Seda on vorminud suured ajaloosündmused, mida rahvas on pidanud üle elama, ja meie rahva üldised kombed ning uskumused. Seda vormivad vanaisade ja vanaemade jutud ning meie rahva muinaslood ja pajatused. Rahvuslik mälu annab lõpmatult ainest kunsti- ja kirjandusloomingu jaoks.

Sinu selle aasta kirjandusõpiku olen pühendanud rahvuslikule mälule, ja mitte ainult eestlaste omale. Igal rahval on ju oma laulud ja lood, oma müüdid ja ajalugu. Ning muidugi kõik muu looming, mille jaoks ajaloost või rahvaluulest on inspiratsiooni saadud.

Muidugi pole see veel kõik, sest ainult ajaloo- ja fantaasiajuttudega jääks lugemik üheülbaliseks. Siin on veel igasugust muud huvitavat lugemist, sest ma tahan sulle näidata, kui lai ja rikas on maailma ja ka Eesti lastekirjandus. See on nii rikas, et tõesti igaüks võib leida sealt midagi, mis valmistab elamuse ja haarab kaasa, paneb endaga koos naerma ja nutma. Oluline on ainult osata leida enda jaoks õiged raamatud. Kui me seda oskame, siis on raamatulugemine tihti veel huvitavam kui film või arvutimäng – ning peale selle teeb meid targemateks ja paremateks inimesteks.

Sellepärast leiad sa siit lugemispalu, mis on maailmakuulsaks saanud juba rohkem kui sada aastat tagasi, ja katkendeid, mis on pärit alles vaevu kümmekond aastat tagasi kirjutatud, kuid samamoodi auhinnatud ja kuulsaks saanud lasteraamatutest. Sellepärast ongi siin lugusid nii elavatelt kui ka ammu lahkunud kirjanikelt nii Eestist kui ka mujalt maailmast.

Samuti räägib lugemik sellest, kui suurepärased, ainulaadsed ja olulised me kõik oleme oma sarnasuste ja erinevustega. See, kuidas me omavahel suhtleme, võib muuta maailma kas väga palju paremaks või väga palju halvemaks. Ja pane tähele – me ei tea kunagi ette, mis rolli kellelgi on määratud elus või ajaloos mängida.

Soovin, et see kõik annaks sulle aimu nii meie ajaloo kui ka lastekirjanduse suurusest ja rikkusest – ja sellest, millises suunas liikuda just sinule meeldivat raamatut ja eluteed otsides!

Aidi Vallik,
selle õpiku autor