Kust saame vajalikke vitamiine? Vali õiged vastused

Sinu tulemus on
1 / 12

D-vitamiini päevane tarbimiskogus 10 μg sisaldub …

2 / 12

Rasvavaba dieedi korral ei omasta organism …

3 / 12

Rasvades lahustuvad vitamiinid on …

4 / 12

K-vitamiini päevane vajadus on orienteeruvalt 75µg , mida saab …

5 / 12

Folaadide ehk B-9 vitamiini (tarbimiskogus 300 μg) saame …

Pärmirakud mikroskoobi vaateväljas
6 / 12

B-1 vitamiini ehk tiamiini on vaja 1,1–1,4 mg ja seda sisaldavad …

7 / 12

Niatsiini ehk B-3 vitamiini päevane tarbimiskogus 15–18 mg-ekv sisaldub …

Kuumutades muna denatureerib
8 / 12

C-vitamiini päevane tarbimiskogus 100 mg sisaldub …

Marjad
9 / 12

A-vitamiini on vaja umbes 700–900 µg-ekv, seda saame kõige rohkem …

10 / 12

Vees lahustuvad vitamiinid on …

11 / 12

Kõige rohkem vajab inimene järgmisi vitamiine …

12 / 12

E-vitamiini päevase tarbimiskogus 8–10 mg sisaldub …

2-hüdroksüpropaanhape ehk piimhape (CH3CH(OH)COOH) on tahke aine, mis lahustub hästi vees. Piimhappega võib kokku puutuda siis, kui piim hapnema lasta. Piimhape tekib ka inimeste lihastes pärast füüsilist pingutust ning just piimhape on see, mille pärast lihased pärast trenni valutavad. Etaandihape ehk oblikhape (HOOCCOOH) on vähesel määral mürgine tahke aine, mida leidub osades taimedes, mida me söögiks tarvitame, näiteks rabarber, hapuoblikas, spinat. Seetõttu ei tohi ka neid taimi väga palju tarbida, kuna liigne oblikhape võib põhjustada mürgistuse ning lisaks viib oblikhape organismist välja kaltsiumi.

Marje Loide