Aurustumine-kondenseerumine
Aurustumine on faasisiire vedelast olekust gaasilisse, kondenseerumine sellele vastupidine siire.
Vedeliku aurustumine ja kondenseerumine toimub alati vedeliku pinnal.
Aurumisel väljuvad vedeliku pinnalt kiiremini liikuvad – suurema energiaga vedeliku molekulid. Tänu sellele aurustumisel vedeliku siseenergia (ja ka temperatuur) väheneb. Kondenseerumisel haaratakse aeglasemad gaasimolekulid (mis aga on kiiremad kui vedeliku omad) vedelikku ning tulemuseks on siseenergia suurenemine ning temperatuuri tõus.
Sulle võivad huvi pakkuda need õppematerjalid:
Õpime tähti. B-täht
Liitmine ja lahutamine 20 piires
Õpime tähti. V-täht
Haridustreff 2023 loengud
Tutvus keemiaga
Protsendid põhikooli matemaatikas
Tundetarkus lastele. ÜLLATUS
Õpime tähti. M-täht
Õpime tähti. U-täht
Minu keel, minu maailm. Minu ühiskond
INETU PARDIPOEG. Muinasjutt kuulamiseks
Tasandilised kujundid
Lahused
Peastarvutamine eelkoolile
Liitmine 20 piires
Jäätmed pole kõigest prügi
Aurumise kiirus sõltub järgmistest teguritest:
- Vedeliku temperatuurist – mida kõrgem on temperatuur, seda kiiremini vedeliku molekulid liiguvad, seda rohkem on ennast lahti rebivaid osakesi – seda kiiremini vedelik aurub.
- Vedeliku pindalast – mida suurem on pindala, seda rohkem kiiremini liikuvaid vedeliku molekule saavad ennast lahti rebida – seda kiiremini vedelik aurub.
- Gaasi liikumisest vedeliku pinna kohal – kui vedelikust aurustunud gaas jääb vedeliku pinna kohale (õhk ei liigu), siis võidakse osad, aeglasemalt liikuvad gaasimolekulid tagasi vedelikku tõmmata. Mida kiiremini gaas vedeliku kohal liigub, seda kiiremini vedelik aurustub.
- Vedeliku koostisest – osades vedelikes on molekulide vahelised jõud tugevamad (molekulid asuvad teineteisele lähemal) – sellised vedelikud aurustuvad halvemini kui vedelikud, mille osakaste vaheline vastastikmõju on nõrgem.
Märkasid viga? Anna sellest teada ja teeme TaskuTarga koos paremaks!

