Toiduainetööstus
See tööstusharu on vajalik kvaliteetse toidu saamiseks ning on meie majanduses 4. kohal.
Eestis oli 2011.a. tugevaim haru piimatööstus, moodustades 1/3 kogu toiduainetööstusest:
Piimatoodangu mahult elaniku kohta oleme Euroopas viiendad. 38% piimatoodetest ja 18% lihatoodetest veetakse välja. Kalatööstused paikevad põhjarannikul ja saartel, peamiselt püütakse räime ja kilu, ka lesta. Siseveekogudest püütakse haugi, latikat ja ahvenat. Kalakasvatustes on karpkalad ja vikerforellid. Atlandi ookeanist püütakse skumbriat, putassuud, meriahvenat, krevette.
Sulle võivad huvi pakkuda need õppematerjalid:
Õpime tähti. D-täht
Liitmine 10 piires
Häälikute pikkused
Põhiseadus selgeks! Kordamine põhikooli ühiskonnaõpetuse lõpueksamiks
Tundetarkus lastele. HIRM
Lahutamine 20 piires
Harjuta eesti keelt A2-B1. Grammatika
Ruutvõrrandi mõiste, ruutvõrrandi lahendivalem, ruutvõrrandi liigid
Protsendid põhikooli matemaatikas
NUPUTAME KOOS! Munadepühad
Õpi eesti keelt teise keelena B2. Grammatika
Tundetarkus lastele. PÕHIEMOTSIOONID
INETU PARDIPOEG. Muinasjutt kuulamiseks
VAHVA RÄTSEP. Muinasjutt kuulamiseks
Õpime tähti. V-täht
Segame värve!
Tundetarkus lastele. ÜLLATUS
Tähtis on teraviljatööstus mitmete harudega nagu jahu-, pagari-, kondiitritööstus. Vanim maiustuste tootja on Kalev.
Konservitööstus toodab köögiviljast, kaladest, puuviljadest konserve ja valmistoite. Nt mulgi kapsad, porgandikuubikud, salatikurk, sprotid jne.
Joogitööstus toodab õlut, veini, karastus- ja piiritusjooke.
Euroopa toiduainete tööstus andis 2011.a. 15% kogu euroopa töötleva tööstuse toodangust. Siit eksporditakse rohkem toiduaineid kui sisse tuuakse. Siin toodetakse 16,55 kogu maailma toiduainetest, luuakse kõige enam uusi retsepte ja toiduainete töötlemise viise. Patendiõigus premeerib neid tootjaid, kes panustavad arendustöösse. Maailmas on teada kindlad kvaliteetsed tooted nagu Belgia ja Šveitsi šokolaad:
Hollandi juust:
Saksa ja Tšehhi õlu, Prantsuse veinid, Hispaania ja Kreeka oliiviõli, Norra lõhe jne. Eksporditavast toidukaubast moodustavad 29% joogid, sellel järgnevad liha- ja piimatooted (12 +12%).
Märkasid viga? Anna sellest teada ja teeme TaskuTarga koos paremaks!