Toiduainetööstus

9. klass > Geograafia > 2. poolaasta

See tööstusharu on vajalik kvaliteetse toidu saamiseks ning on meie majanduses 4. kohal.

toiduharud

Eestis oli 2011.a. tugevaim haru piimatööstus, moodustades 1/3 kogu toiduainetööstusest:

ttststr

Piimatoodangu mahult elaniku kohta oleme Euroopas viiendad. 38% piimatoodetest ja 18% lihatoodetest veetakse välja. Kalatööstused paikevad põhjarannikul ja saartel, peamiselt püütakse räime ja kilu, ka lesta. Siseveekogudest püütakse haugi, latikat ja ahvenat. Kalakasvatustes on karpkalad ja vikerforellid. Atlandi ookeanist püütakse skumbriat, putassuud, meriahvenat, krevette.

Tähtis on teraviljatööstus mitmete harudega nagu jahu-, pagari-, kondiitritööstus. Vanim maiustuste tootja on Kalev.

6

Konservitööstus toodab köögiviljast, kaladest, puuviljadest konserve ja valmistoite. Nt mulgi kapsad, porgandikuubikud, salatikurk, sprotid jne.

konservid-praekapsas-purgid-salvest-67347504 (640x427)

Joogitööstus toodab õlut, veini, karastus- ja piiritusjooke.

AleCoq-1

Euroopa toiduainete tööstus andis 2011.a. 15% kogu euroopa töötleva tööstuse toodangust. Siit eksporditakse rohkem toiduaineid kui sisse tuuakse. Siin toodetakse 16,55 kogu maailma toiduainetest, luuakse kõige enam uusi retsepte ja toiduainete töötlemise viise. Patendiõigus premeerib neid tootjaid, kes panustavad arendustöösse. Maailmas on teada kindlad kvaliteetsed tooted nagu Belgia ja Šveitsi šokolaad:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hollandi juust:

an-insane-array-of-cheese-in-the-dutch-cheese-shop

 

Saksa ja Tšehhi õlu, Prantsuse veinid, Hispaania ja Kreeka oliiviõli, Norra lõhe jne. Eksporditavast toidukaubast moodustavad 29% joogid, sellel järgnevad liha- ja piimatooted (12 +12%).