10. klass, 11. klass, 12. klassKeemia

Keemia lühikursus gümnaasiumile

2.1. Aatomi ehitus

Aatom on laenguta aineosake, mis koosneb aatomituumast ja elektronkattest. Aatomituuma koostisse kuuluvad prootonid ja neutronid. Elektronkatte moodustavad elektronid.

Skeem. Aatom jaguneb aatomituumaks (+) ja elektronkatteks (-). Aatomituumas on tuumaosakesed ehk nukleonid (Prootonid (+)) ja neutronid (0)). Elektronkattes on elektronkihid, millel elektronid (-).

Kuna osakeste massid ja laengud on väga väikesed, kasutatakse keemias nende esitamiseks spetsiaalseid suhtelisi ühikuid. Elementaarlaeng on väikseim vabadel osakestel esinev laeng $(1,6 \cdot 10^{-19} \textnormal{C})$. Aatommassiühik on $\frac{1}{12} \textnormal{C}$ aatomi massist. $1 \textnormal{amü} = 1,66 \cdot 10^{-24} \textnormal{g}$.

Aatommass $A_r$ on ühe aatomi mass aatommassiühikutes.

OsakeLaeng (elementaarlaengutes)Mass (aatommassiühikutes)
Prooton $(p)$+11
Neutron $(n)$01
Elektron $(e^-)$-10,0005

Elektronkatte raadius ületab tuuma raadiust ~ 100 000 korda. Seega on aatomi mass koondunud suhteliselt väiksesse tuuma.

Isotoobid on elemendi teisendid, mille tuumas on erinev arv neutrone. Näiteks vesiniku isotoobid on kerge vesinik $\ce{^1_1H}$ („tavaline“ vesinik, mille tuumas on 1 p ja 0 n), raske vesinik $\ce{^1_2H}$ (tuumas 1 p ja 1 n) ja üliraske vesinik $\ce{^1_3H}$ (tuumas 1 p ja 2 n). Isotoopide tähistamisel toodud viisil näitab ülemine arv aatomi massiarvu ja alumine arv aatomnumbrit: $^A_Z E$ . Sageli kasutatakse ka varianti, kus elemendi nimetuse järele kirjutatakse tema massiarv, nt süsinik-14 tähistab süsiniku isotoopi massiarvuga 14.