10. klass, 11. klass, 12. klassKeemia

Keemia lühikursus gümnaasiumile

2.9. Ülesandeid

  1. Anna tegi kontrolltöös kuus viga. Leia ja paranda need.
    Süsinik asub perioodilisustabeli VIA rühmas 2. perioodis, tema aatomnumber (järjenumber) on 12 ning tema tuumas on 6 prootonit ja 6 neutronit. Süsinikul on 12 elektroni ja need asuvad neljas elektronkihis. Välises elektronkihis on 2 elektroni. Süsiniku o.a võib olla vahemikus –IV kuni IV. Süsiniku mittemetallilised omadused on tugevamad kui hapnikul.
  2. Väävlil on neli isotoopi: väävel-32, väävel-33, väävel-34 ja väävel-36. Kui palju on nende isotoopide aatomites a) prootoneid, b) neutroneid, c) elektrone? Kirjuta nende isotoopide tähised kujul $_Z^AE$ .
  3. Milliste elementide aatomite elektronskeemid need on?
    1. A. | 2) 8) 1)
    2. B. | 2) 6)
    3. C. | 2) 8) 8)
  4. Koosta järgmiste elementide aatomite väliskihi ruutskeemid ja vasta nende põhjal küsimustele.
    1. Mitu elektronipaari ja mitu üksikut elektroni on nende aatomite väliskihil?
    2. Millise elemendi aatom saab liita 3 elektroni?
    3. Millise elemendi maksimaalne o.a on VII?
    4. Millise elemendi vesinikühendi valem vastab üldvalemile $\ce{EH_3}$?
Br, Sn ja Se ruutskeemid.
  1. Koosta järgmiste elementide aatomite elektronskeemid ja väliskihi ruutskeemid: $\ce{Cl, Te, Ca, Sn}$. Millised on nende elementide maksimaalsed ja minimaalsed oksüdatsiooniastmed ühendites? Koosta vastavate ioonide elektronskeemid. Koosta nende elementide järgmiste ühendite valemid: kõrgeima oksüdatsiooniastmega oksiid, sellele oksiidile vastav hape või hüdroksiid ja mittemetalli korral minimaalse oksüdatsiooniastmega vesinikühend.
  2. Milliste kolmanda perioodi elementide aatomite välise elektronkihi ruutskeemid need on?
Element A: üksikus ruudus kaks noolt; kolmes ruudus kolm noolt, igas üks. Element B: üksikus ruudus kaks noolt, kolmes ruudus viis noolt, esimeses kahes kaks, kolmandas üks. Element C: üksikus ruudus kaks noolt.
  1. Täida tabel, kasutades perioodilisussüsteemi tabelit.
ElementProotonite arvNeutronite arvElektronide koguarvElektronkihtide arvElektronide arv väliskihil
$\ce{P}$
$\ce{Mn}$
$\ce{Rb}$
$\ce{Ca^{2+}}$
$\ce{Se^{2-}}$
  1. Mitu elektronkihti on järgmistel ioonidel: $\ce{O_2^-, Al^{3+}, Rb^+, Fe^{2+}}$? Koosta nende elektronskeemid. Millise väärisgaasi elektronskeem vastab nende ioonide elektronskeemile?
  2. Võrdle järgmiste aatomite ja ioonide elektronkatte ehitust: $\ce{Pb, K^+, Al, S^{2-}, Mg^{2+}, Li^+}$. Millistel nendest on ühesugune elektronkihtide arv, millistel ühesugune väliskihi elektronide arv?
  3. Millised järgmiste elementide aatomid a) ainult loovutavad elektrone, b) nii liidavad kui ka loovutavad elektrone, c) ei liida ega loovuta elektrone? $\ce{Na, S, Ar, Cl, Cu, Xe, Cr, H, O}$
  4. Leia sulgudest õige vastus.
    1. Milline neist elementidest on kõige mittemetallilisemate omadustega? $\ce{(F, S, P)}$
    2. Milline neist elementidest on kõige metallilisemate omadustega? $\ce{(Ba, Al, Ca)}$
    3. Millisel elemendil neist on kõige suurem aatomiraadius? $\ce{(Ba, Rb, Cs)}$
    4. Millisel elemendil neist on kõige väiksem aatomiraadius? $\ce{(As, Cl, P)}$
    5. Millisel elemendil neist on kõige suurem elektronegatiivsus? $\ce{(O, S, F)}$
    6. Millisel elemendil neist on kõige väiksem elektronegatiivsus? $\ce{(K, Mg, Ca)}$
  5. Joonisel on tähistatud tähtedega A ja B naatriumi ja kloori aatomeid ning tähtedega C ja D neist tekkinud ioone. Võrdle nende osakeste raadiusi ja määra, milline täht millist osakest tähistab.
A (suurem ring) B (väiksem ring) -> C (suurem ring) D (väiksem ring).
  1. Määra järgmistes ainetes kõigi elementide oksüdatsiooniastmed: $\ce{CH_4, NO_2, NH_3,}$
    $\ce{CrO_3, HNO_2, Na_2CO_3, K_2S_2O_3, Al(NO_3)_3, (NH_4)_2SO_4}$.
  2. Määra järgmistes ainetes metalliliste elementide o.a aniooni laengu põhjal: $\ce{CuOH, CrCO_3, Cr(OH)_3, Ni_3(PO_4)_2, CuSO_3, Ti(OH)_4, KCr(SO_4)_2}$.
  3. Elemendi kõrgeima o.a-ga oksiid on valemiga $\ce{EO_2}$ ning minimaalsele o.a-le vastava vesinikühendi valem on $\ce{EH_4}$. Milline on selle elemendi maksimaalne o.a ja minimaalne o.a? Mis element on $\ce{E}$, kui tema aatomis on kolm elektronkihti? Milline on selle elemendi kõrgeima o.a-ga oksiidile vastava happe valem?
  1. Milliste elementide aatomite väliselektronkihti iseloomustavad järgmised elektronvalemid?
    1. $ns^2np^1$
    2. $ns^2np^6$
    3. $ns^1$
  2. Millises perioodis ja rühmas asuvad järgmiste elektronvalemitega elemendid? Mis elemendid need on?
    1. $1s^22s^22p^63s^23p^5$
    2. $1s^22s^22p^63s^23p^64s^1$
    3. $1s^22s^22p^63s^23p^64s^23d^4$
    4. $\ce{[Ne]}3s^23p^3$
    5. $\ce{[Kr]}5s^24d^4$
    6. $\ce{[Xe]}6s^1$
  3. Koosta järgmiste aatomite ja ioonide elektronskeemid, elektronvalemid ning väliskihi ruutskeemid: $\ce{Br, Br^-, Sr, Sr^{2+}}$.
  4. Koosta järgmiste aatomite ja ioonide elektronskeemid, elektronvalemid ning eelviimase kihi ja väliskihi ruutskeemid: $\ce{Ti, Ti^{2+}, Mn, Mn^{2+}}$.
  5. Koosta kaltsiumiooni elektronvalem. Millise elemendi neutraalse aatomi elektronvalem on samasugune? Millise aniooni elektronvalem on samasugune?
  6. Koosta kloriidiooni elektronvalem. Millise elemendi neutraalse aatomi elektronvalem on samasugune? Millise katiooni elektronvalem on samasugune?
  7. Koosta järgmiste elementide aatomite elektronskeemid, elektronvalemid ja väliskihi ruutskeemid: $\ce{As, Ga, I}$. Millised on nende elementide maksimaalsed ja minimaalsed oksüdatsiooniastmed ühendites? Koosta nende elementide järgmiste ühendite valemid: kõrgeima oksüdatsiooniastmega oksiid, sellele oksiidile vastav hape või hüdroksiid ja mittemetalli korral minimaalse oksüdatsiooniastmega vesinikühend.
  8. Millised aatomi väliskihi elektronvalemid vastavad järgmistele üldvalemitele?
$\ce{EH_2, EO_3}$$ns^2np^2$
$\ce{EH_3, E_2O_5}$ $ns^2np^3$
$\ce{EH_4, EO_2}$ $ns^2np^4$
$\ce{EH, E_2O_7}$ $ns^2np^5$
  1. Antud on elektronvalemid: a) $1s^22s^22p^3$, b) $1s^22s^22p^63s^2$, c) $1s^22s^22p^63s^23p^5$. Vasta küsimustele elemendi aatomi elektronvalemi abil (ära perioodilisustabelisse vaata). Mitu elektroni on väliskihil? Mitu elektronkihti aatomis on? Milline on maksimaalne ja minimaalne oksüdatsiooniaste? Koosta maksimaalsele ja minimaalsele oksüdatsiooniastmele vastavate ioonide elektronvalemid.
  2. Millises järgmistest ühenditest on mõlemal ioonil samasugune elektronkatte ehitus (samasugune elektronvalem) kui argooni aatomil: $\ce{CaS, MgO, CaBr_2, Na_2S, MgF_2}$? Põhjenda.
  3. Enamik elemente on isotoopide segud, kuid tavaliselt on üks isotoop ülekaalus ja elemendi aatommass on lähedane täisarvule. Kui elemendi aatommass erineb oluliselt täisarvust, siis ei ole tavaliselt ükski isotoop ülekaalus. Isotoopide seguna on keemilise elemendi aatommass selle elemendi isotoopide aatommasside kaalutud keskmine. Leia keskmised aatommassid.
    1. Klooril, kui ta sisaldab 75,5% isotoopi kloor-35 ja 24,5% isotoopi kloor-37. (Vastus: 35,5)
    2. Vasel, kui ta sisaldab 69,1% isotoopi $\ce{^63Cu}$ ja 30,9% isotoopi $\ce{^65Cu}$. (Vastus: 63,6)