Rasvad
Rasvad on looduslikud süsinikuühendid, mis on väga energiarikkad. Elusorganismid kasutavad rasvasid energia talletamiseks.
Keemilise koostise poolest on rasvad glütserooli ning rasvhappe jääkide ühendid. Rasvhapped on pikkade süsinikuahelatega karboksüülhapped.
Looduslikud rasvad jagunevad kaheks: loomsed rasvad ja taimsed rasvad. Loomsetes rasvades on süsinikuahelates üksiksidemed ning nad on tahked. Taimsed rasvad on vedelad, kuna nende süsinikuahelates leidub kaksiksidemeid.
Taimseid rasvu saab muuta tahketeks kui neid vesinikuga redutseerida. Näiteks toodetakse taimsetest rasvadest margariini.
Sulle võivad huvi pakkuda need õppematerjalid:
Aatomid ja molekulid
Oksüdatsiooniaste
Атомы и молекулы
Ioonid
Lahused
Ионы
Растворы
Знакомство с химией
Tutvus keemiaga
Seismisel ja kuumutamisel rasvad reageerivad õhuhapnikuga, mille tulemusena tekivad mürgised ühendid. Seda protsessi nimetatakse rääsumiseks.
Loe lisaks: Lipiidid