Süsivesikud ehk suhkrud

9. klass > Keemia > 2. poolaasta

Süsivesikud koosnevad süsinikust, vesinikust ja hapnikust. Keemiliselt on suhkrud mitme hüdroksüülrühmaga alkoholid, mis sisaldavad veel aldehüüd või glükosiidsidet.

Tuntumad süsivesikud on näiteks glükoos (C6H12O6), fruktoos  (C6H12O6) ja sahharoos (C12H22O11). Sahharoos on glükoosi ja fruktuusi ühend, mis on meile tuntud kui tavaline valge suhkur.

Glükoosi ja fruktuusi segu nimetatakse ka invertsuhkruks, mis on looduslikult kõige magusam aine. Invertsuhkur on näiteks mesi.

Meekärg

Meekärg

Tärklis ja tselluloos on samuti süsivesikud. Mõlemad on glükoosist tekkinud polümeerid, mis erinevad selle poolest, millistest glükoosi molekulidest nad on tekkinud. Tärklist leidub palju teraviljades ja kartulis ning see on üks meie põhilisi toiduaineid. Tselluloos on taimekiude (näiteks puit) peamine koostisosa. Oma omaduste poolest on tselluloos ja tärklis erinevad. Näiteks inimene suudab lagundada tärklist ning saada sealt energiat, kuid tselluloosi inimese organism ei lagunda. Inimesel puuduvad vastavad bakterid, kes suudaks tselluloos lagundada, kuid osad taimetoidulised loomad suudavad tselluloosi lagundada ning saavad sealt energiat (näiteks lehmad). Inimesed kasutavad tselluloosi peamiselt paberi valmistamiseks.

 

Puuvill koosneb tselluloosist

Puuvill koosneb tselluloosist

 

SUHKUR LOODUSES

Suhkrud kuuluvad süsivesikute hulka ning on tegelikult roheliste taimede poolt kinni püütud päikeseenergia, mille nad fotosünteesi abil ümber töötlevad. Tuntumad looduslikult esinevad suhkrud on sahharoos, glükoos, fruktoos, laktoos ja maltoos.

Sahharoosi leidub peaaegu kõikides taimedes. See koosneb kahest lihtsuhkrust – fruktoosist ja glükoosist.

Glükoosi leidub puu- ja köögiviljades, marjades, mees ning lilleõites. Glükoosi nimetatakse ka viinamarjasuhkruks, kuna seda leidub eriti palju viinamarjades. Inimorganism muudab enamiku seeduvatest süsivesikutest nende omastamisel glükoosiks. Glükoos imendub kiiresti verre, seepärast kasutatakse seda meditsiinis ja spordijookides. Tööstuslikult saadakse glükoosi tärklisest. Glükoosi on võimalik osta ka poest või apteegist.

Fruktoosi ehk puuviljasuhkrut leidub puuviljades ja mees. Poes müüdav fruktoos on toodetud sünteesi teel. Fruktoos on suhkrust magusam. Kuna see imendub aeglaselt, kasutatakse seda mõningates dieettoodetes.

Laktoos ehk piimasuhkur on väiksema magususega. Piimas on umbes 5% laktoosi, kuid piim ei tundu meile magusa maitsega. Laktoos käärib piima hapendamisel osaliselt piimhappeks, mistõttu hapendatud piimatoodetes on laktoosi 3–3,5%.

Maltoos ehk linnasesuhkur koosneb kahest glükoosijäägist. Maltoos tekib odraterade idanemisel terades olevast tärklisest. Tärklis on liitsuhkur, mis koosneb glükoosijääkidest ja mis laguneb tera idanemisel tekkivate ensüümide toimel väiksemateks osadeks. Linnaseekstrakt on tuntud ka maltoosa nime all. SUHKUR TOIDU

 

SUHKUR TOIDU VALMISTAMISEL

Toitu valmistades kasutame peamiselt tavalist rafineeritud suhkrut. Poest on võimalik osta hästi erinevaid suhkruid, mis kõik on saadud toor-roosuhkru erineval töötlemisel. Kuna tavaliselt on suhkrupeedi toorsuhkur ebameeldiva maitsega, siis on osaliselt puhastatud suhkur valdavalt valmistatud roosuhkrust.

Toor-roosuhkur on kõige vähem töödeldud suhkur. Suhkruroost pressitakse välja mahl, mida keedetakse, kuni vesi on aurustunud ning lõpuks tekivad pruunid kristallid. Tänu sellele on melassilt (suhkru tootmisel tekkiv pruun siirup) pruuni värvuse saanud suhkrus säilinud vitamiinid ja mineraalained.

Nn pruuni suhkrut on kahte liiki: osaliselt rafineeritud suhkur ehk melassijääkidega toorsuhkur ning fariinsuhkur, mis on saadud valge suhkru tootmisjäägist ja mis sisaldab lisaks sahharoosile ka glükoosi, fruktoosi ning melassijääke.

Toorsuhkur ehk osaliselt rafineeritud suhkur on suhkrutootmise vaheprodukt, mida pole rafineeritud, keemiliselt töödeldud-pleegitatud ega ka tagantjärele pruuniks värvitud. Toorsuhkrud on näiteks Demerara ja Muscovado suhkur.

Valgel suhkrul (rafineeritud sahharoos, peensuhkur, lauasuhkur, kristallsuhkur) on puhastamise käigus eemaldatud vitamiinid, mineraalained ja teised organismile vajalikud ained, mis on olemas suhkruroo ja -peedi mahlas. Valge suhkru baasil on tehtud näiteks fariinsuhkur, tarretisesuhkur, pärlsuhkur, tuhksuhkur, tükisuhkur, vanillsuhkur ja suhkrusiirup.

Allikas: SUHKUR ja sinu tervis

Loe lisaks: 10 soovitust suhkru ja magusainete tarbimiseks